• Berichtcategorie:Geld
  • Leestijd:12 minuten gelezen

Misschien heb je wat geld over op je spaarrekening en wil je dit graag ergens in investeren. Door te beleggen investeer je geld met het doel dat deze investering je in de toekomst meer oplevert dan je erin hebt gestoken. Afhankelijk van je doel en de mate van risico die je wilt nemen zijn er diverse mogelijkheden om je geld te beleggen. Hieronder beschijf ik de meest voorkomende beleggingsopties inclusief de voor- en nadelen daarvan.

Inhoud:

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is van alle beleggingsopties misschien wel de bekendste, en niet zonder reden. Huizen en andere panden hebben over het algemeen namelijk de eigenschap dat ze meer waard worden over tijd. Kijk maar naar de enorme stijging van de huizenprijzen in afgelopen jaren. Had je vijf jaar geleden een mooi pand gekocht, dan zal die nu waarschijnlijk tientallen procenten in waarde zijn gestegen. En door de verhuur van het pand kun je maandelijks een flink inkomen opstrijken.

Voor de meeste mensen heeft beleggen in vastgoed echter twee grote nadelen. Ten eerste heb je veel geld nodig om te kunnen investeren. Vastgoed is niet goedkoop. Ten tweede zit het geïnvesteerde geld vast in de stenen van het pand. Met andere woorden, mocht je je geld ergens anders voor willen gebruiken dat is dat pas mogelijk als je het pand weer hebt verkocht. Om deze redenen zal het aankopen van extra panden met eigen (of geleend) geld voor de meeste mensen niet zijn weggelegd. Wel bestaan er vastgoedfondsen waar beleggers in kunnen investeren. Hiermee is het mogelijk om toch te investeren in vastgoed, maar zonder de lasten te dragen of zeer grote bedragen te moeten investeren.

Voordelen en nadelen van investeren in vastgoed:

+ Over het algemeen houdt vastgoed zijn waarde goed vast
+ Passief inkomen door huuropbrengsten

Veel geld nodig om te kunnen investeren
Geld is niet vrij opneembaar, zit ‘vast’ in de stenen

Beleggen in kunst, wijn of whiskey

Kunst, wijn en whiskey kunnen veel geld waard worden vanwege hun unieke karakter. Om dit goed op waarde te kunnen schatten moet je wel een echte specialist zijn. De gemiddelde Nederlander zal dan ook niet snel veel geld in een kunstobject of een paar kisten wijn investeren. Er kleven namelijk nogal wat risico’s aan vast. Ten eerste zul je je kunstobject of dure wijnen in goede conditie moeten houden. Dat is alleen mogelijk wanneer ze in speciale ruimten op de juiste temperatuur worden bewaard. Ten tweede bestaat er een groot risico op diefstal. Je zult dus extra kosten moeten maken om je hier goed tegen te verzekeren. Als derde moet je bij deze vorm van investeren ėcht weten waar je over praat. Dat is natuurlijk altijd zo, maar hierbij gaat dat nog net even wat verder. Naar mijn mening is deze beleggingsoptie alleen weggelegd voor de echte kenners. 

Voordelen en nadelen van investeren in kunst, wijn of whiskey:

+ Mogelijk kans op grote waardestijging (als je weet wat je doet)

Moeilijk en duur om in beheer te houden
Hoge mate van specialistische kennis nodig

Beleggen in goud of zilver

Goud en zilver zijn waardevolle grondstoffen. Dat heeft te maken met de schaarste ervan en met het feit dat goud en zilver al duizenden jaren als zeer waardevol worden gezien. Deze edelmetalen hebben zichzelf bewezen en wereldwijd wordt er door particulieren, bedrijven en overheden dan ook veel geld in geïnvesteerd. Het grote voordeel van goud en zilver is dat ze op lange termijn hun waarde behouden en zelfs in waarde toenemen. Historisch gezien doet goud het erg goed in tijdens van crisis. Beleggers gaan dan op zoek naar een ‘veilige haven’ om hun vermogen te beschermen. Het gevolg hiervan is dat door de schaarste van goud de prijs flink kan stijgen. Goud en zilver worden daarom veel gekocht als koopkrachtbescherming.

Voordelen en nadelen van investeren in goud of zilver:

+ Goede bescherming tegen toenemende inflatie
+ Bewezen categorie, goud en zilver houdt zijn waarde al duizenden jaren

Fysieke opslag is niet zonder risico’s en kosten

Eenvoudig investeren in goud of zilver, zonder risico? Er zijn tegenwoordig index-trackers op de markt die de prijs van goud volgen.

Beleggen in Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt. Gedecentraliseerd houdt in dat niemand eigenaar is van Bitcoin zelf. Het systeem is namelijk verspreid over miljoenen computers en gebruikers wereldwijd. Deze gebruikers samen houden het netwerk in stand. De transacties in het netwerk zijn dan ook direct van persoon tot persoon, zonder de tussenkomst van een bank of andere instelling. Dit is uniek in de wereld. 

Bitcoin is schaars. Het maximale aantal bitcoin dat ooit in omloop kan komen is namelijk gelimiteerd op 21 miljoen stuks. Wel komt er nog continue bitcoin bij via een techniek genaamd ‘mining’. Echter, dit wordt steeds moeilijker en duurder naarmate het totale aantal Bitcoin dichter in de buurt van de 21 miljoen komt. Door deze ingebouwde schaarste wordt Bitcoin meer en meer gezien als een interessante beleggingsoptie, en door sommigen zelfs het ‘digitale goud’ genoemd. Sinds de oprichting van Bitcoin in 2009 waren het vooral de individuele beleggers die zich bezig hielden met geld investeren. Echter zien we sinds 2020 ook steeds meer grote zakelijke investeerders grote bedragen beleggen in Bitcoin, met enorme prijsstijgingen tot gevolg.

Voordelen en nadelen van investeren in Bitcoin:

+ Eenvoudig kopen en verkopen, zonder tussenkomst van een derde partij
+ Investeren is mogelijk met elke gewenst bedrag

Instabiele koers door stevige prijsschommelingen 
Risico op verlies bij onzorgvuldig bewaren van je gegevens

Bitcoin kopen? Zelf maak ik gebruik van het Nederlandse bedrijf BTC-direct. Hier kan je veilig investeren in Bitcoin of andere bekende cryptomunten. 

Beleggen in obligaties

Bij het beleggen in obligaties leen je in principe geld aan een bedrijf of overheid. Over deze lening ontvangt je een rentepercentage. Obligaties van overheden worden gezien als een zeer veilige belegging, aangezien het risico dat een land failliet gaat erg klein is. Daartegenover staat wel dat het rentepercentage meestal ook erg laag is. Obligaties worden dan ook vooral gebruikt als veilig deel in het beleggingsportfolio. Het doel is dan om waarde te behouden, niet perse te laten groeien.  

Voordelen en nadelen van investeren in Obligaties:

+ Waardevast, ook in tijden van inflatie
+ Weinig risico

Weinig rendement

Beleggen in obligaties kan via traditionele banken of via index-fondsen die te koop zijn via bijvoorbeeld De Giro of Meesman Indexbeleggen.

Beleggen in aandelen van bedrijven

Je geld investeren in aandelen van bedrijven is voor veel mensen de meest voordehand liggende vorm van beleggen. Door te beleggen in aandelen koop je als het ware een klein stukje (een aandeel) van een bedrijf. Je wordt daarmee dus ook een klein beetje eigenaar van dat bedrijf. Wordt het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd meer waard, dan wordt jouw aandeel in het bedrijf ook meer waard. Wordt het bedrijf minder waard.. goed, je begrijpt het idee. Daarbovenop keren sommige bedrijven een deel van de winst jaarlijks uit aan haar beleggers. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd. 

Beleggen in bedrijven kan op verschillende manieren. Je zou in een enkel bedrijf kunnen investeren, bijvoorbeeld omdat je de eigenaar kent of er om een andere reden veel vertrouwen in hebt. Veiliger is om te beleggen in meerdere bedrijven tegelijkertijd. En nog veiliger is om je beleggingen ook te spreiden over verschillende sectoren, landen en werelddelen. Op deze manier kan je het risico op verlies verminderen. In één enkel bedrijf of sector investeren is risicovoller. Wanneer de marktomstandigheden veranderen waardoor die sector in zwaar weer terecht komt heb je een probleem. Je investering zou dan zomaar flink kunnen dalen of waardeloos worden.. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Voordelen en nadelen van investeren in aandelen van bedrijven:

+ Eenvoudig aan- en verkopen van aandelen
+ Goede mogelijkheden voor risicospreiding

Beleggen in individuele bedrijven of sectoren is risicovol

De makkelijkste, goedkoopste en veiligste manier van beleggen in aandelen is door te investeren in indexfondsen. Deze fondsen volgen een zeer groot aantal bedrijven in verschillende sectoren en landen wereldwijd. Door deze spreiding wordt het risico zeer beperkt. Ik beleg via Meesman Indexbeleggen in het volgende fonds: Aandelen Wereldwijd. Lees er meer over op de site van Meesman.

Wat bepaalt de prijs van een aandeel?

Met beleggen koop je iets met het doel dat het later meer waard wordt. De prijs waarvoor je iets koopt is dus van belang. En die prijs wordt, zoals vrijwel alles in een economie, bepaald door het samenspel van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar iets stijgt, zoals bijvoorbeeld de vraag naar huizen, en het aanbod is schaars dan zal de prijs gaan stijgen. Overstijgt het aanbod de vraag dan is het tegenovergestelde het geval. Dit geldt zowel voor vastgoed, Bitcoin en aandelen van bedrijven als voor alle andere beleggingscategorieën hierboven.

Een belangrijke factor die de vraag naar de verschillende beleggingsopties bepaalt heeft te maken met het vertrouwen van beleggers in de algehele economie. Is er veel vertrouwen in de economie? Dan zal er veel geïnvesteerd worden in aandelen van bedrijven en die zullen dan ook in prijs en waarde stijgen. Daalt het vertrouwen, dan wordt er meer geïnvesteerd in veilige havens zoals obligaties en goud.

Geef een reactie