• Berichtcategorie:Duurzaamheid
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Een duurzamer, overzichtelijker, vrijer leven met minder keuzes en verplichtingen. Klinkt goed? Het kan door het toepassen van de filosofie van het minimalisme. 

Less is more?

Ik ben erg geboeid door de gedachtengang van het minimalisme. En dan met name de onderdelen die ik toe kan passen om mijn leven beter en duurzamer in te richten. Een leven met minder spullen, minder afleiding, minder verplichtingen en minder keuzes. En daardoor een beter leven. Dat je nadenkt over wat er nou eigenlijk echt toe doet in je leven. En alles wat geen waarde toevoegt verwijdert. Het resultaat is uiteindelijk niet minder, maar juist meer!

Je bezit geen spullen, spullen bezitten jou

Er wordt wel eens gezegd dat spullen jou kunnen gaan bezitten, in plaats van andersom. Denk maar eens na. Met de aankoop van die dure auto kan je andere dingen waarschijnlijk niet meer doen. Je kan je geld maar één keer uitgeven. Maar je maakt je misschien ook meer zorgen over je auto. Zorgen of er geen krasje op komt. Of veel erger: dat hij wordt gestolen. Daarom sluit je een dure verzekering af. Ook dat is weer veel geld dat je maar één keer uit kan geven. Het maakt de weg naar financiële vrijheid er niet makkelijker op.

Je huis of je leven

Mooi huis

Hetzelfde geldt voor een (te) duur huis. Natuurlijk, je koopt een huis waar je je prettig in voelt. Je moet er tenslotte in wonen. Maar heb je echt die extra kamer of die grote zolder nodig? Of wil je die alleen maar zodat je meer spullen kan opbergen? Misschien heb je geen ruimtegebrek, maar gewoon te veel spullen. Wanneer je alles wat je niet gebruikt weg doet, dan heb je misschien helemaal geen extra ruimte meer nodig. Dat zou je zomaar tienduizenden euro’s kunnen schelen. 

Meestal geldt (en al helemaal in de Randstad): hoe groter het huis hoe hoger de hypotheek, woonbelasting, energiekosten, onderhoudskosten en woonverzekering. Als het je gelukkig maakt moet je het natuurlijk doen. Maar denk er gewoon even goed over na, zodat het dure huis straks niet jou bezit. 

Minimalisme in je huis

Minimalisme kan op veel plekken worden toegepast. Zelf ben ik zeker geen die-hard minimalist, maar ik probeer de filosofie op verschillende plekken in mijn leven in te bouwen. Thuis hebben we per ruimte bekeken wat we niet gebruiken, en wat dus weg kan. Dat doe je niet even in een uurtje. Je hebt echt veel meer spullen dan je denkt (dat was bij mij zeker het geval). Begin bijvoorbeeld bij een willekeurige kast, of een la in de keuken. Ik weet zeker dat er meerdere spullen in liggen die je niet gebruikt. Doe ze lekker weg! Je lokale kringloopwinkel zal er blij mee zijn. 

Minimalisme en kleding

Nog een voorbeeld: kleding. Zelf ben ik voor mijn kledingkast gaan staan en heb alles wat ik een jaar niet had gedragen weggedaan. Dat is niet altijd makkelijk, en je hoeft heus niet alles wat je niet draagt meteen weg te doen. Bij mij ging het in fases. Ik heb meerdere keren naar de inhoud van mijn kast gekeken en elke keer waren er wel weer een aantal kledingstukken die ik weg kon doen.  

Ik kijk ook heel anders aan tegen het kopen van nieuwe kleren. Ik kies alleen nog items die zowel tijdloos als kwalitatief goed zijn. Dat geeft me meer plezier om het te dragen en is ook nog eens veel duurzamer. Als ik iets nieuws koop, dan heb ik het écht nodig en weet ik zeker dat ik het veel zal dragen.

Meer minimalisme

Loft van binnen

Eigenlijk is het allemaal heel simpel samen te vatten: minder kwantiteit, meer kwaliteit.

Maar ook: tijd en aandacht geven aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Zoals bijvoorbeeld je familie, vrienden, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je nooit leest, verwijder de ongebruikte apps van je telefoon en verminder je social media gebruik. Wil je echt je kostbare tijd besteden om alles bij te houden op zowel Twitter, Facebook, Instagram én Linkedin? Tijd is één van je waardevolste bezittingen. Zoveel mogelijk tijd vrij maken om te doen wat je gelukkig maakt, ook dat is minimalisme.  

Wil je meer lezen over minimalisme? Zelf heb ik veel geleerd door het boekje Weg ermee van Dennis Storm (ja, die ex-presentator van BNN). Hij heeft zijn leven compleet omgegooid en leeft nu een minimalistisch maar fascinerend leven (op Bali!)

Pas jij ook aspecten van minimalisme toe in je leven? En hoe doe je dat dan? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen of tips!

Geef een reactie