• Berichtcategorie:Geld
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Iedereen gaat op een andere manier om met geld en persoonlijke financiën. Sommige mensen beweren zich er helemaal niet mee bezig te houden, en andere mensen doen niet anders. In dit artikel leg ik uit wat mijn relatie met geld is, hoe ik in aanraking ben gekomen met beleggen en wat mijn beleggingsstrategie is om vermogen op te bouwen.

Rijk worden met Bitcoin?

Bitcoin

Eind 2017 had iedereen het erover: Bitcoin. De koers van de bekendste cryptomunt, door sommigen ook wel het digitale goud genoemd, was in enkele maanden geëxplodeerd. Veel mensen wilden de boot niet missen en dachten mee te kunnen liften op de ongekende prijsstijging. De berichtgeving in de wereldwijde media stuwde de prijs verder omhoog tot ongekende hoogtes.

Totdat de bubbel knapte. Binnen zeer korte tijd knalde de koers naar beneden. Veel mensen raakten daardoor in paniek en verkochten hun Bitcoins weer waardoor de prijs nog harder begon te zakken, met veel verliezen tot gevolg.

Net als vele anderen was 2017 ook het jaar dat ik in aanraking kwam met de Bitcoin. Ik had me goed ingelezen en durfde wel wat geld te investeren, en dat heeft voor mij prima uitgepakt. Maar de enorme prijsschommelingen deden me wel realiseren dat dit geen investering was zonder de nodige risico’s.

Beleggen in aandelen

Door de ontwikkelingen in Bitcoin was mijn interesse voor beleggen flink aangewakkerd. Ergens in investeren met het doel dat het meer waard zou worden, daar wilde ik meer van weten.

Om deze reden ben ik me gaan verdiepen in andere manieren van beleggen. Want ik wilde blijven investeren, maar dan wel op een verantwoorde en veilige manier. Al snel kwam ik terecht bij de indexfondsen, en in 2019 heb ik een rekening geopend bij Meesman Indexbeleggen.

Indexbeleggen maakt het mogelijk om eenvoudig en tegen lage kosten te beleggen in aandelen van duizenden bedrijven wereldwijd. Het specifieke indexfonds waarin ik beleg beperkt de risico’s van het beleggen aanzienlijk door de enorme spreiding over bedrijven, sectoren en landen. Toch is de kans op een mooi rendement op de lange termijn erg groot. Deze manier van beleggen spreekt mij dan ook enorm aan!

Spaargeld voor noodgevallen

Door een automatisch incasso in te stellen begon ik met slechts 100 euro per maand eenvoudig en automatisch te beleggen. Dit relatief lage maandbedrag stelde mij in staat om daarnaast nog eerst een flinke spaarbuffer aan te leggen. Het is immers erg belangrijk om geen geld te investeren dat je mogelijk op korte termijn nodig zou kunnen hebben. Daarom zorg ik ervoor dat ik altijd de beschikking heb over een spaarbuffer in het geval van een noodsituatie. Deze spaarbuffer moet voorkomen dat ik tijdens een financiële tegenvaller een deel van mijn aandelen zou moeten verkopen tegen een op dat moment ongunstige prijs.

Nadat mijn spaarbuffer was gegroeid tot het niveau waarbij ik me goed genoeg voelde om grotere bedragen te beleggen heb ik mijn inleg in het indexfonds direct verhoogd met een paar honderd euro maand. Door mijn inkomen te vergroten en mijn uitgaven zo laag mogelijk te houden probeer ik in de toekomst mijn maandbedrag steeds wat verder te verhogen.

Beleggingsstrategie

Mijn beleggingsstrategie is eenvoudig maar effectief: Elke maand hetzelfde bedrag investeren ongeacht de prijs van de aandelen op dat moment. In beleggingstermen wordt dit ook wel dollar cost averaging genoemd.

Deze beleggingstechniek voorkomt dat je een groot bedrag in één keer investeert vlak voor een sterke daling in de markt. Door op deze manier te beleggen is het mogelijk om de risico’s verder te beperken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je blijft investeren. Voor mij werkt het perfect. Zonder er actief mee bezig te zijn blijf ik toch consequent maandelijks investeren.

Pensioenbeleggen

Net als miljoenen andere Nederlanders bouw ik vanuit mijn werkgever pensioen op. Als extra aanvulling daarop ben ik nog van plan om zelf maandelijks geld in te leggen op een andere pensioenbeleggingsrekening, via een partij zoals bijvoorbeeld Brand New Day. Door op deze manier te beleggen voor je pensioen is het namelijk mogelijk een extra vermogen op te bouwen zonder daar belasting over te betalen. Hierbij geldt wel dat het vermogen pas vrij komt op de officiële pensioendatum. In mijn geval is dat over ruim 35 jaar. Vanwege deze zeer lange termijn ben ik van plan een relatief klein bedrag in te leggen, waarschijnlijk 100 euro per maand. 

Mijn portfolio

Naast het beleggen in aandelen spaar ik ook maandelijks nog voor de leuke dingen in het leven, zoals een toekomstige wereldreis, vakanties en andere uitjes. Dat zijn dingen die belangrijk voor me zijn en waar ik dus een bedrag voor apart wil houden. Dit geld staat gewoon op een normale spaarrekening bij mijn bank.

Alles bij elkaar genomen is mijn huidige financiële vermogen als volgt opgedeeld:

1. Spaargeld (noodbuffer, vrij spaargeld)

2. Investeringen (aandelen indexfonds, aandelen pensioenfonds, bitcoin).

Mijn financiële groeistrategie

Groeiende boom

Mijn groeistrategie voor de toekomst is in vijf woorden uit te leggen: weinig uitgeven en veel investeren. Momenteel spaar en beleg ik ongeveer 30% van mijn netto inkomen. Door in de komende jaren meer te verdienen én scherp te blijven op mijn uitgaven hoop ik dit spaarpercentage steeds verder te kunnen verhogen. 

Mijn doel is om toe te werken naar een portfolio dat de kans op rendement vergroot terwijl het risico op verlies zo veel mogelijk wordt verkleint. In de toekomst wil ik daarom een (steeds groter) deel van mijn portfolio investeren in veilige staats- of bedrijfsobligaties. En als extra aanvulling mogelijk nog een klein gedeelte in goud. Op die manier hoop ik een gebalanceerd portfolio samen te stellen dat minder gevoelig is voor schommelingen van de markt.

Momenteel sta ik echter nog slechts aan het begin van mijn reis naar financiële vrijheid. Daarom wil ik zoveel mogelijk investeren in het groeideel van mijn portfolio. Aandelen dus. Het risico van (tijdelijke) waardevermindering neem ik daarbij voor lief. Ik denk nog genoeg jaren te hebben om eventuele tegenslagen goed te kunnen maken. Bovendien zorg ik ervoor dat ik alleen geld investeer dat ik op korte termijn niet nodig heb. En natuurlijk hoop ik zoveel mogelijk te kunnen profiteren van stijgende aandelenprijzen. Uiteindelijk is dat natuurlijk waar het met beleggen allemaal om draait.

Wil je meer weten over de reden waarom ik eigenlijk beleg? Lees dan meer over dit blog hier.

Geef een reactie