• Berichtcategorie:Geld
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Een groot deel van mijn weg naar meer financiële vrijheid bestaat uit geld besparen om te beleggen. Hoe meer ik maandelijks overhoud om te beleggen, hoe sneller het gaat. Hierbij helpt het enorm om geld dat binnenkomt slim te verdelen over verschillende potjes en rekeningen, het liefst automatisch zodat je er niet over hoeft na te denken. In principe kan je zo je eigen financiële spaar- en beleggingssysteem opzetten. Geld beheren als een pro noem ik dat. Dat van mij ziet er schematisch als volgt uit:

Spaarsysteem

Automatiseer je geldstromen

De 24e van elke maand ontvang in mijn salaris op mijn bankrekening (in het schema onder “inkomen”). Nadat het salaris op mijn betaalrekening staat gebeuren er een paar dingen:

  1. Een vast bedrag wordt overgeboekt naar onze gezamenlijke betaalrekening.
  2. Een tweede bedrag wordt overgemaakt naar onze gezamenlijke spaarrekening.
  3. Een derde bedrag wordt overgemaakt naar mijn persoonlijke spaarrekening.

Deze drie stappen zou je eenvoudig kunnen automatiseren zodat je er helemaal geen omkijken naar hebt. Zelf maak ik de bedragen nog handmatig over elke maand, maar dat is puur omdat ik het gewoon leuk vind om geld naar mezelf over te maken ;).

De week nadat mijn salaris is gestort worden via automatische incasso’s vaste bedragen overgemaakt naar mijn beleggingsrekening (4) en mijn pensioen beleggingsrekening (5). Dat geld wordt daarna automatisch belegd in de achterliggende beleggingsfondsen.

Het restbedrag dat overblijft op mijn betaalrekening gebruik ik voor mijn eigen maandelijks uitgaven, zoals vervoer, uitjes, abonnementen, aankopen etc. Blijft er aan het einde van de maand nog wat over? Mooi! Dan maak ik dat bedrag over naar mijn spaar- of beleggingsrekening.

Via deze simpele methode beheer ik met minimale inspanning elke maand mijn geld op een manier die voor mij goed werkt. Zonder er teveel mee bezig te zijn raken mijn spaar- en beleggingspotjes elke maand voller en dat is een heerlijk gevoel!

Geef een reactie